3 myter om sake
Vad är egentligen sake? Jag kan börja med att spräcka hål på de tre vanligaste myterna om denna traditionellt gamla dryck.
- Sake är INTE risbrännvin/sprit
- All sake ska INTE drickas varm
- Det uttalas INTE saké (sakee)
Sake är INTE risbrännvin/sprit
På japanska betyder sake ordagrant “alkoholhaltig dryck” vilket kan vara vad som helst. Pratar man om det som vi i väst kallar för sake i Japan så heter det nihonshu. Denna dryck är inget destillat (sprit) utan bryggs som öl men liknas mera vid vin i sin struktur och alkoholhalt. Tillverkningsprocessen är lång och avancerad och sake har därför ett högre jämförelsepris än både öl och vin. Alkoholprocenten brukar ligga runt 15%, snäppet starkare än vanligt vin. Det finns japanskt risbrännvin med en alkoholhalt på över 40%, det heter shochu och är alltså inte samma sak som sake.
All sake ska INTE drickas varm
Man kan dricka varm sake, men ofta gäller det bara under två villkor; Det ska vara höst/vinter och sake:n ska vara billig. Vid uppvärmning kan de “vassa” smakerna rundas av något och man döljer på så sätt den lite mer “grövre” smaken som vissa billigare sake kan ha. En tumregel är att all sake av högre kvalité ska drickas kyld, runt 14 grader. Då träder de mer eleganta komplexa aromerna fram bättre. Med det sagt så finns det olika typer av sake, en del är tänkte att värmas medan andra (de flesta) är tänkta att drickas kylda.
Det uttalas INTE saké
Order sake kommer så klart från Japan. När det introducerades i USA så behövde de hitta på något för att inte missförstånd skulle uppstå då sake redan är ett engelskt ord (for heavens sake). Så de hittade på stavningen saké vilket gör uttalet till sakee. Eftersom Sverige tar många trender från USA istället direkt från Asien så hängde även den påhittade stavningen med till Sverige. Ingen japansk person kommer att förstå dig om du försöker beställa saké i Japan, använd helst då ordet nihonshu istället. Enda tillfället som ordet saké kan användas är i USA.
Sådär, nu tillhör du den lilla skaran i Sverige som kan skilja dessa myter från fakta. Nästa gång du hör någon påpeka att sake är brännvin kan du förklara att det mera liknar (ris)vin och att risbrännvinet heter shochu!
1 Response
[…] två veckor sedan gick jag och en kompis ut för att äta god sushi och dricka sake (läs 3 myter om sake). De ställen som finns i Stockholm är ofta ganska små och det går inte att boka bord, men vi […]