5 tips inför din Japanresa
English version of this post can be found here: 5 tips for your Japan trip.
Sådär ja, nu är nästa Japanresa bokad! Nästa april (2015) bär det av till det avlånga öriket Japan igen. Den här gången blir resan utan barn och rutten kommer att gå från Tokyo -> Nagoya -> Kyoto. Kanske blir en avstickare till Osaka eller någon annan mindre ort i närheten av Kyoto där vi kommer att vara större delen av resan. Precis som förra resan så har vi bokat ett eget traditionellt “town house” i Kyoto, ett så kallat machiya. Jag har skrivit om sådana hus tidigare, och hur man bokar dem. Vi har bokat via samma företag som vi var väldigt nöjda med sist; Japan Experience. Nu har vi bokat ett något mindre hus/lägenhet för att vi är färre som åker (2 personer) och huset ligger i södra Gion, vilket är det traditionella utelivdistriktet fullt med izakaya (traditionella Japanska pubar)! Resan kommer att bli episk, som vanligt ^^
Jag har bokat några Japanresor vid det här laget och lärt mig den hårda vägen vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Jag tänkte ge 5 tips att tänka på inför din eventuella Japanresa.
1. Var ute i god tid
Vi är som vanligt ute i god tid med bokningar och planeringen för att just kunna boka den här typen av speciella hus (machiya) samt hinna leta efter kampanjpriser på flygbiljetter. Nu har vi preliminärbokat flygstolar för 7 000 Kr via Japanspecialisten, vilket är ett godkänt pris, men inget kampanjpris. Så om vi hittar något billigare under hösten/vintern så byter vi bara. Sist betalade vi 5 200 Kr vilket var ett väldigt bra pris!
Uppdatering: Vi har nu gjort klart bokningen och priset landade på 6 000 Kr per flygstol tur och retur. Bra pris!
2. Planera en rutt
Man behöver inte planera en reserutt men man kan spara tid och pengar på att göra det. En grov reserutt räcker för att kunna avgöra om du ska köpa ett railpass eller inte. Ett railpass måste man köpa i förväg innan man anländer till Japan! Att åka shinkansen (snabbtåg) är en smidig och bekväm upplevelse men dock ganska dyrt. Om du bara ska vara i Tokyo eller Osaka behöver du antagligen inte åka speciellt mycket tåg, förutom tunnelbana, men det ingår ändå inte i ett railpass. (Undantaget “ringlinjen” JR Yamanote Line i Tokyo som faktiskt är gratis med railpass.) Om du åker mellan dessa städer enkel väg, alltså inte tillbaka igen, så behöver du heller inte köpa railpass. Men i stort sett alla övriga scenarion vill du köpa ett railpass i förväg, oftast tillsammans med din biljettbokning.
3. Utforska i god ro
Det finns otroligt mycket att se och göra i Japan. Men försök inte att klämma in så många platser som möjligt under en kort resa. Det tar mycket tid att både planera och genomföra (bära runt packning) många övernattningar på olika ställen. Utforska hellre varje plats och lägg märke till detaljerna och guldkornen. Man kan lätt vara en vecka i Tokyo utan att ha “sett och gjort” allting som staden erbjuder. Både Tokyo och Kyoto är bra “base camps” för dagsutflykter. Det finns många närliggande små orter som lätt går att ta sig till över dagen. T.ex. de nio små öarna utanför Tokyo Bay eller den lilla gamla huvudstaden Nara med tama rådjur söder Kyoto.
4. Kontanter är kung
Uttrycket cash is king stämmer i Japan. Japan är ett paradoxalt land. Dels väldigt högteknologiskt och dels väldigt traditionellt med vanor som tar lång tid att ändra på. Numera kan man betala med kort i de flesta större etablerade affärer och restauranger. Men ha alltid en bunt kontanter på dig, redan när du flyger in i landet. Kontanter används flitigt och för att undvika pinsamma situationer (som att inte kunna betala sin ramen-nota vid tågstationen, eller taxin till hotellet) så bör man alltid ha några yen-sedlar med sig. Det kan låta mycket att gå omkring med 30 000 yen i fickan, men det går åt snabbare än vad man tror ^^ Bankomater i Japan är ett kapitel för sig, men räkna inte med att kunna ta ut pengar var som helst. Håll dig till 7-Eleven, deras butiker är utrustade med bankomater på engelska som tar Visa och MasterCard, vilket många andra Japanska bankomater inte gör.
5. Lär dig några Japanska fraser
Japaner är blyga och är rädda för att göra bort sig. De pratar dålig engelska vilket de själva är medvetna om, alltså är de tysta och vill inte prata med utlänningar. Detta är självklart ett generaliserande men dock en beskrivande bild av majoriteten Japaner. Om du däremot kan öppna dialogen med en fras på knackig Japanska så är oddsen större att de öppnar upp sig och vågar prata. Enligt min mening så är de roligaste stunderna under en resa just de sociala bitarna. Bland de bästa minnena jag har från förra resan var när vi var ute på izakaya och pratade med lokalbefolkningen med en blandning av engelska, japanska och charader. Hur kul som helst! Det finns många gratis resurser för att lära sig grundläggande Japanska. Och jag lovar att du kommer få ut mer av din resa om du kan säga “Hej! Hur mår du?” eller “Ursäkta jag är vilse…” på Japanska!
Avslutningsvis har vi här är två korta presentationsfilmer om huset vi har bokat denna gång, och området Gion. Tanoshi~!
https://www.youtube.com/watch?v=Wki5uzPxsaY
En liten kommentar till vad som ingår i priset för ett Japan Rail Pass.
Kortet gäller på alla linjer som drivs av Japan Railways – JR, dvs allt från de långsammaste “mjölktågen” som stannar på alla stationer och upp till Hikari – näst snabbaste Shinkansen-tåget. Det finns ett antal JR-linjer i och kring Tokyo, inte bara Yamanote-linjen, så med lite planering kan man åka en hel del utan att behöva betala extra.
Under vår senaste resa så köpte vi inget Rail Pass för vi tänkte att vi bara skulle åka shinkansen en gång. Men precis som du säger så finns det många fler linjer som kortet gäller på, även inne i städerna. Så vi hade kanske sparat något på att köpa ett Rail Pass i alla fall med tanke på hur mycket tåg vi åkte i Tokyo 🙂
Nej du behöver inte kontanter när du flyger in i landet. Som du säger, högteknologiskt land. Det betyder ATM’s everywhere. Bättre växlingskurs.
Hej Daniel! Tyvärr så fungerar inte utländska kort i de flesta uttagsautomater. Jag har läst att det håller på att förändras inför OS 2020 så att det ska bli enklare för utlänningar att ta ut pengar. Det blir mer vanligt att betala med kort men kontanter används fortfarande i stor utsträckning i Japan. Jag skulle känna mig väldigt begränsad i Japan utan kontanter i fickan 🙂