Den kulinariska resan – del 2
Jag och min bror reste till Japan i april 2015. Vi försökte följa mina egna 5 tips inför din Japanresa och utforskade Tokyo och Kyoto i lugnt tempo och åt massor med god mat! Den kulinariska resan är en serie blogginlägg om denna tvåveckorsresa som fokuserade mycket på mat och uteliv i dessa två väldigt härliga och olika städer.
Toranomon, Tokyo
Förra inlägget i denna serie handlade om Roppongi där vårt hotell låg. Men Hotel Okura ligger faktiskt närmare stationen Toranomon än Roppongi station. Toranomon ligger helt åt andra hållet så jag tror att det inte är så många turister som letar upp de små kvarteren där, de hamnar i skuggan av det mer välkända Roppongi. Men vi gillar att utforska, så vi tog flera promenader genom området som består av oväntat många små mysiga restauranger och fik. Nedanstående tempel låg insprängt mellan höghusen nära stationen, vilket är typiskt för Tokyo och andra japanska städer. Det är en härlig blandning av gammalt och nytt, traditionellt och modernt!
På kartan kan man se hur templet ligger inklämt mitt i en korsning.
Vi gick förbi templet på morgonen och de höll på att förbereda för en liten mini-festival här. Två mattält hade precis slagits upp och vi passade på att köpa varsin nygräddad taiyaki till frukost, supergott! Taiyaki är en typ av varm kaka formad som en fisk som kan vara fylld med olika saker. Vanligaste fyllningen är en söt smet av röda bönar, men smält choklad är också populärt. Tyvärr tog jag ingen bild på den vi åt med röda bönor, så jag lånar en bild från internet:
Det finns en ganska stor café-kedja som heter Cafe Veloce som har caféer utspridda i Tokyo, bland annat runt Toranomon. Det är en billig kedja så om man reser på tight budget ska man fika här istället för dyrare varianter som till exempel Starbucks. Vi provade deras matcha, alltså grönt te gjort på pulver som man vispar upp. Om vanligt te är som bryggkaffe så är matcha som en espresso, ungefär ^^
När det senare blev dags för middag hittade vi en trevlig izakaya på en liten sidogata bredvid Toranomon station. Vi fick grilla vår egen förrätt vid bordet på en portabel kolgrill.
Izakaya style!
sa den leende servitören när han kom med kolgrillen. Till förrätt grillade vi tofu, fiskstjärt av okänd art, “baby squid” (hel minibläckfisk som jag råkade grilla lite för hårt) och en variant av grön paprika som jag aldrig sett förut. Till detta tog jag även grillad aubergine (äggplanta) i buljong med rättika. Bror beställde in sin nya favorit seseri, grillade kycklinghalsar med lite sallad. Vi blev mätta och nöjda även den kvällen!
Den lilla gröna paprikan är shishitogarashi, oftast förkortat till shishito. Togarashi (tåågarashi) är ju normalt rödpeppar, men används ofta i olika sammanhang synonymt för andra pepparslag också.
Dag, du är som en uppslagsbok! 🙂 Jag trodde först att denna shishito var någon slags chili, men den var inte alls stark så jag antog att det var en typ av paprika istället.