Köpa hus i Japan
I Japan är det två typer av boende som dominerar; lägenheter och småhus. Stora villor är ovanliga och några radhus har jag aldrig sett. De moderna husen i storstäderna är, enligt min åsikt, rent generellt ganska fula och hålls inte efter. Man ser sällan någon hus som håller på att renoveras, utan man låter husen förfalla. Detta är en medveten taktik. Husen byggs nämligen med ett visst “utgångsdatum”. Hus byggda i trä beräknas hålla ca 20 år och hus i betong ca 30 år (ref.). Sedan rivs dem och det byggs nya på samma plats. Japan är ett jordbävningsdrabbat land och förr i tiden höll inte husen speciellt bra för dessa påfrestningar, så det var ingen idé att lägga tid och pengar på att renovera och hålla det snyggt. Rätt som det är kommer en jordbävning och gör plockepinn av huset ändå. Därför vill man också bygga relativt billiga hus, och jag tror att det är bland annat därför som man har väldigt dåligt isolerade hus i Japan. Men det finns en viss charm med det också, till exempel har man en anledning att sitta vid sin kotatsu och mysa ofta för att värma sig 🙂
Köpa hus i Japan
Så medeljapanens moderna boende är kanske inget att skryta om, men som jag har skrivit om tidigare (här och här) så är jag väldigt förtjust i de gamla traditionella “town houses” som kallas för machiya. Gissa om jag blev glad när jag insåg att det numera är möjligt för utlänningar att köpa sådana hus i Japan! Inte för att det är troligt att jag kommer göra det, men det känns bra att möjligheten finns ^^ En del personer tycker om att sitta och nöjes-spana hus på Hemnet eller i lokaltidningen vid middagsbordet. Jag sitter numera och nöjes-spanar hus här:
- http://www.hachise.com (bilden till detta inlägg är från Hachise.)
- http://www.kyotoproperty.net
Båda dessa agenturer säljer traditionella hus i Kyoto, där utbudet av dessa hus är störst. De har specialiserat sig på just utlänningar och har sina hemsidor på engelska med instruktioner hur ett husköp i Japan går till. Utbudet är alltifrån fallfärdiga billiga ruckel till topprenoverade hus i modern tappning. Min personliga smak ligger någonstans där i mellan. Det får gärna vara fräscht, men ändå ha den traditionella stilen och charmen. Det här huset skulle jag kunna tänka mig som ett sommarhus, väldigt pittoreskt med fin liten trädgård:
http://www.kyotoproperty.net/ichijoji.html (Kostar dock 6 miljoner kronor, kanske lite dyrt för ett sommarhus…)
Det har en ganska lustig planlösning, precis som många andra japanska hus.
Japanska hus är mindre än svenska hus och de har ofta ganska dålig med ljusinsläpp. Det kan höra ihop med den dåliga isoleringen att man undviker många och stora fönster. De har också väldigt små kök jämfört mot svenska kök i småhus. Ett stort plus är att japanerna tycker om välkomponerade söta små trädgårdar, då de ger ro att titta på. Det var vanligt förr att man arbetade i samma hus som man bodde. Därför är en machiya som ligger centralt i staden ofta utformad som en butik eller förråd/lager i något av rummen på gatuplan. Något för den entreprenörielle spekulanten eller alternativt möjlighet till ytterligare ett välbehövligt rum i bostaden. Här är ett exempel på ett sådant hus:
http://www.hachise.com/properties/sale/59012/index.html
Om någon mot förmodan skulle gå och köpa sig ett hus i Japan så hoppas jag på att få komma på inflyttningsfesten ^^
Åh! Men nej, nu måste jag ju kolla in detta också. Håller med dig om att det känns bra att veta att möjligheten finns. Hihihi
Eller hur! Varför köpa ett sommarhus i Spanien när man blir gammal när man kan köpa ett i Kyoto? 😉
Precis underbart! Men, lite svårare att få visum i Japan än att dra till Spanien .Tyvärr…
Hm, får jobba på det. Har några år på mig 🙂
Några kommentarer:
Det har varit formellt möjligt för utlänningar att köpa mark och hus väldigt länge, åtminstone sen efter kriget. Problemet är väl snarare att det är svårare för en utlänning att få banklån här.
Visum är inget problem om man gifter sig med en japansk person. Då kan man oftast få permanent uppehållstillstånd efter ett antal år i landet.
Japans befolkning kommer att minska drastiskt de närmaste decennierna. 127 miljoner idag, ca 90 miljoner 2050. Det innebär att antalet tomma hus kommer att öka, framför allt på landsbygden, då urbanisering fortfarande gäller för många unga. Räkna alltså med att huspriserna kommer att falla ordentligt.. Redan idag kan man dock komma över ett – med japanska mått mätt – fullt funktionsdugligt hus i t ex Yamanashi (ca 2 timmar från Tokyo med bil eller tåg) för motsvarande 700,000 SEK.
Sist men inte minst: Hus har i sig inget bestående värde i Japan. Det är marken man värderar. Om man har ett gammalt och nedgånget hus på tomten, så får man mera pengar för det hela om man först river huset.
Dag, spännande! Bor du själv i ett sånt sött hus?
Ang. Visum så kände jag till det villkoret, men jag trivs tyvärr alltför bra med min nuvarande icke-japanska sambo för att byta. 😉
Vi bodde i villa under en period i början av 2000-talet, men annars i lägenhet. Det har inte känts speciellt lockande att köpa något här i Tokyo-trakten, då det varit dyrt och med garanterad värdeminskning. Det kanske blir något villa-liknande i någon annan och mera prisvärd del av Japan vad det lider. Fukuoka är väldigt trevligt t ex. Tillräckligt mycket storstad för att man inte ska sakna Tokyo hela tiden, men ändå nära till landet.
får man lätt uppehållstillstånd om man köpt hus i Japan? Jag kan bo var som helst för jag behöver bara internet och dator till mitt jobb.
Hej Mimmi! Det är ganska svårt att få uppehållstillstånd i Japan. Det räcker tyvärr inte med att äga en fastighet. Däremot kan man ansöka om ett arbetsvisum som man sedan förlänger genom att lämna Japan en kort tid och sedan åka tillbaka.
Har du varit i Japan förut? En bra start är annars att hyra ett hus eller lägenhet i 3 månader och se om du gillar livet där.
Jo, jag pluggade i Japan när jag va yngre, bodde 2 år i Kyoto men jag tror inte jag skulle kunna jobba på ett japanskt företag, för jobbkulturen där verkar svår. Då går det väl inte att ansöka om ett arbetsvisum eller? Hur är det att köpa en machiya o sälja hantverk direkt från sitt hus tro? Minns att jag köpte melonpan från en husfru som ställde ut sitt bak framför huset bara.
Jag tror inte att du kan ansöka om arbetsvisum för egen verksamhet; inte så länge du inte har minst ett spouse visa. Men en annan väg är att t ex jobba på ett dotterbolag till ett utländskt företag, där företagskulturen kan vara (men inte alltid är) mindre japansk.
Att köpa ett hus i en större stad är inte billigt (även om huset är nedgånget så är marken dyr) och det är i princip omöjligt att få ett japanskt banklån om man är utlänning om man inte jobbar på ett större företag. Man är inte betrodd att stanna i landet och betala av lånet, helt enkelt.
Tittade igenom listan med yrken som man kunde söka arbetsvisum, det närmsta jag kan söka är konstnär, men hur vet de att man kan klara sig? Lite svårt att bevisa med just konstnär väl?
Jag är inte helt säker här, men jag tror att du behöver ha en japansk sponsor som uttryckligen säger sig behöva dina konstnärliga tjänster för att du ska få konstnärsvisum. Jag tvivlar på att det fungerar att komma hit och säga att man vill ha visum för att jobba som konstnär på frilansbasis och bara ha en privatperson som garant. Bäst att kolla med japanska ambassaden.
Vilka bra svar du fått från Dag! Han är verkligen en expert inom området! Om du bosätter dig i Japan någon gång får du gärna berätta hur du gick till väga 🙂
Har man ett arbetsvisum behöver man inte lämna landet för att förnya det. Jag hade ett journalistvisum innan jag gifte mig med min japanska flickvän, och det gällde visserligen bara ett halvår i taget, men det kunde förnyas på immigrationsverket här i stan.
Ett arbetsvisum kräver dock en garantiperson; en japansk privatperson eller juridisk person som skriver på ett papper som säger att om du flippar ur, bryter mot japansk lag eller på annat sätt åsamkar japanska staten eller andra personer kostnader, så ska den garantipersonen ansvara för detta. Får du ett jobb på ett japanskt företag så brukar företaget vara den garanten. Gifter du dig med en japansk medborgare, brukar den personen med automatik bli garant.
En stor fördel med ett sk “spouse visa”, är att du då får jobba med alla slags jobb, inte bara de som hör till ditt arbetsvisum. Regeln är annars att man bara får jobba med sådant som vanliga japaner _inte_ kan göra, t ex sådant som har med språk och andra specialkunskaper att göra. Det finns t ex inget visum för hårfrisörer.. Du måste alltså gifta dig med en japan för att kunna jobba på en frisörsalong.
Här en länk till en lista över alla 27 olika sorters visum man kan söka i Japan.
http://www.juridique.jp/immigration.html
Har man gift några år finns det möjlighet att få ett permanent uppehållstillstånd. Då är man “nästan” japan, så till vida att du inte behöver någon personlig garant; du kan skilja dig och du kan jobba med vad du vill inom lagens råmärken.
Kan man få bolån från japanska banker som utlänning? Jag är gift med en japan och vi funderar på att köpa hus i japan men båda våra inkomster kommer från Sverige. Kan man ändå låna från japanska banker?