Recension av Itamae Izakaya
För två veckor sedan gick jag och en kompis ut för att äta god sushi och dricka sake (läs 3 myter om sake). De ställen som finns i Stockholm är ofta ganska små och det går inte att boka bord, men vi var ute i god tid (ca kl 17:30) och fick de två bästa platserna på Itamae Izakaya! De bästa platserna enligt mig är de vid bardisken där man kan prata med kocken och lägga beställningar direkt till honom. Itamae Izakaya har bara 6-7 platser inomhus samtidigt som det är en strid ström av människor som står på kö för att hämta den åtråvärda sushin som take away. Detta medför lite trängsel och stor rotation på folk inne i lokalen, så vill man sitta i fred och lugn och ro så bör man hitta en annan restaurang. Itamae Izakaya är främst en sushibar och utbudet fokuserar därför på just olika typer av sushi (maki, nigiri, sashimi) samt tillhörande smårätter som är typiska för en japansk izakaya.
Som förrätt började vi med att dela på några smårätter; kokta edamame-bönor (sojabönor) med flingsalt, inlagt sjögräs, inlagd rättika och stekt svamp. Alla dessa var otroligt goda men favoriten för min del blev det inlagda sjögräset. Det är dessutom väldigt nyttigt då det är fullproppat med C-vitamin. Vi sköljde ner detta med en flaska sake; Kozaemon Miyamanishiki. Den var ny för mig och jag blev glatt överraskad. Mycket fruktig utan att vara för söt, med en härlig eftersmak som dröjer sig kvar på tungan. Nästa gång ska jag ta den tillsammans med sushin istället för till smårätterna då jag tror att smaken kompletterar fisken bättre. (Denna sake finns inte i Systembolagets ordinarie utbud men man kan göra en privatimport av denna sake från Akebono, se Hur man importerar sake via Systembolaget.)
Dessa tre smårätter innehöll ganska mycket mat så vi blev helt enkelt tvungna att beställa in lite japansk öl också, vilket passade mycket bra till just denna typ av mat. Hitachino Nest Beer är ett öl-varumärke som startades av sake-bryggeriet Kiuchi Brewery. Vi smakade deras Pale Ale samt Ginger Ale vilket alltså är öl med ingefära! Väldigt annorlunda… Det var helt klart godare än vad jag först trodde, men om jag får välja igen så blir det nog en till Pale Ale ^^ Min vän däremot föredrog starkt Ginger Ale!
Sedan var det dags för huvudrätten! Vi blandade två sushi-rätter enligt kockens rekommendation, vilket blev en stor tallrik som vi delade på. Som ni ser nedan så var det inte någon vanlig “10 bitar lax-sushi” som vi fick. Maki-bitarna (rullarna i mitten av tallriken) hade halstrad teriyaki-lax med edamame-bönor på sig. Ingen nigiri-bit var den andre lik. En nyhet för mig var den med rå tonfisk och ett lös-stekt vaktelägg ovanpå. Hela denna sushitallrik var mycket god och hade starka kreativa moderna inslag. Till detta drack vi en annan flaska sake, denna gång en taru-sake, alltså lagrad på cederfat. Den har en ganska kraftig smak av trä. Jag har druckit den förut och gillar den men har i skrivande stund lyckats glömma namnet. Såhär i efterhand borde vi ha druckit dessa två sake-flaskor i omvänd ordning för att passa maten bättre.
Som efterrätt beställde vi in mochi-glass med smak av grönt te. Det var mycket speciellt. Den starkt gröna glassen serverades som djupfrusna bollar med ett skal av mochi (risdeg) runt sig. Man äter glassen med händerna, ungefär som en stor chokladboll. Ett tips; låt glassbollen tina någon minut innan du sätter tänderna i den! Jag har tyvärr ingen bild på mochi-glassen, men om ni har vägarna förbi Itamae Izakaya så bör denna glass upplevas, bara för att den är så speciell!
Vi var mycket nöjda med kvällen och Japanfokus ger Itamae Izakaya 4 av 5 sakura!
Great success! Om Japanfokus vill testa riktigt god sushi kan jag rekommendera http://www.sushisho.se/
Tack för tipset! Vi har faktiskt försökt få platser där men även Sushi Sho är ett ganska litet ställe. Vi har dock inte gett upp, vi ska prova Sushi Sho också! 🙂
Mmm… smarrigt! Älskar också sjögrässallad.
(nigiri, inte att förväxlas med onigiri- som ju är en risboll utan sushivinäger (^__^)
Tack Tokyoyo för rättelsen! Det gick nog lite fort när jag skrev 🙂 Texten är uppdaterad nu till nigiri. Borde kanske skriva ett inlägg om onigiri som vi livnärde oss på under vår första japanresa ^^
Hihi, ja.. Ja onigiri är något av det bästa! Att som glutenintolerant hitta enda snacks och mellanmål är inte alltid så lätt i Sverige, och ofta SÅ dyrt. Så saknar onigiri massor!
För att inte folk ska hamna fel när de landar i Japan, så kan man inflika att man aldrig serveras sushi på en izakaya i Japan. Sushi äter man på sushikrogen. Däremot kan man få rå fisk utan ris, dvs sashimi, på en izakaya. En izakaya brukar beskrivas som en japansk “pub”, med vilket menas “billigt, lättsamt och otvunget ställe”, där man kan knäppa upp skjortan och vara sig själv. Till skillnad från västerländska pubar av brittisk modell, så har man mycket digra menyer med allt mellan himmel och jord. På senare tid hittar man allt oftare även västerländska saker som pizza eller pommes frites på menyn.
Izakaya betyder ordagrant “att vara i spritbutiken”. Förr var det ganska vanligt att “systembolaget” även hade servering; det förekommer även idag, men det är ganska sällsynt numera.
I regel är det visst så Dag, men många av de stora izakaya-kedjorna har också sushi under ご飯もの. Men visst är grunden att man ska undvika den… ja man ska ju undvika dessa kedjor överhuvudtaget egentligen.
Hej SUM,
Kan du ge mig namn på de stora izakaya-kedjor som serverar sushi? Jag ska inte vara besserwisser utan bättre vetande, så om någon av kedjorna har börjat servera sushi, så är jag tacksam att få veta. Det har tidigare inte varit vanligt att så sker.
Jag märkte sist jag var i Japan att sushi inte fanns på menyn på någon av de izakayas jag besökte. Men det var inget fel på sashimin som serverades 🙂